Tuesday, April 27, 2010

gebruikersgemakBij het verven heb ik oude aantekeningen van mijn textiele opleiding gezocht. Het proces van verven van garens gaat gepaard met veel scheikunde. Ik was het weer vergeten. Het voordeel van verven met Landscape (zie vorige blog) wordt verkocht als gebruikersgemak. "Bulky and easy". Dat komt omdat het zout al aan het pigment is toegevoegd. Je hoeft tijdens het verven dus niets anders te doen dan 30 minuten verwarmen en aan het einde eventueel extra azijn toe te voegen. Ik vind dat de kleur op 100% (niet voorbehandelde wol) niet goed pakt. Gebruikersgemak heeft zo ook echt z'n nadelen. Kleuren uit een potje zijn toch allemaal net iets anders dan voorgespiegeld en ik ga daarom lekker verder met mijn proevenverslag zoals ik dat op de opleiding al begonnen was.
Dit is het resultaat van een meerkleuren experiment op sokkenwol (flame, 75 % wol, 25 % polyester).

Mijn haat/liefde verhouding met zelfstrepende sokkenwol zorgt voor een nieuwe puzzel. Hoe krijg je nou het mooie van het pasgeverfde wolletje over in een breisteekje/patroon die de kleuren net zo mooi laat uitkomen als op de streng?

Dit zijn mijn experimenten met de breisteken. Ik houd me aanbevolen voor alle verdere ideeen over streepjesgaren.

3 comments:

triconette said...

Ja, mooie kleuren, maar in het breien zie ik je probleem. Probeer een mosaiksteek (geen idee hoe dat in het Nederlands heet). Ik heb ooit deze sok gebreid
http://www.ravelry.com/projects/yvonnep/mad-color-weave
(patroon is gratis) en daar kwamen dit soort kleuren mooi mee uit. Ben benieuwd.

triconette said...

ik ben dus triconette... :-) (geen reacties naar dit adres sturen) yvonnep

Ik brei said...

Jouw mad Trinidad weave is inderdaad erg mooi met het gestreepte garen. ook de "just socks' van jou doen het goed in het garen. Dank je wel voor het meedenken.